Bij deze nieuwe methode zorgen isolatiebedrijven dat er geen vogels of vleermuizen worden gedood. Bewoners weten van tevoren vaak niet dat er dieren in de spouwmuren zitten. Door natuurvriendelijk te werken, krijgen vogels of vleermuizen de kans om weg te vliegen vóórdat er wordt geïsoleerd.
De dakranden worden door het isolatiebedrijf natuurvrij gemaakt. Dat houdt in dat de dakranden dicht worden gemaakt. Er wordt daarbij een flap geplaatst (een kleine opening in de dakrand), waar de dieren doorheen kunnen vliegen. Het isolatiebedrijf komt daarna nog een keer terug om de woning verder te isoleren. Het bedrijf bouwt dan nestkastjes, of andere verblijfplaatsen, voor de dieren die overblijven.
Deze worden zoveel mogelijk onzichtbaar in de spouw weggewerkt. De isolatiebedrijven maken ook de verplichte melding bij de provincie. De omgevingsvergunning die nodig is om te isoleren, wordt door de gemeente of provincie in een keer aan alle inwoners voorgelegd. Bewoners hoeven zelf verder niets te doen.
Knelpunten
Deze nieuwe manier moet de knelpunten die de afgelopen jaren aan het licht kwamen oplossen.
Problemen van de afgelopen jaren:
In het Klimaatakkoord van 2019 werd een flinke isolatieopgave opgenomen, namelijk dat er voor 2030 1,5 miljoen koopwoningen moeten worden geïsoleerd.
Dieren mag je in spouwmuren wettelijk gezien niet verstoren. Het gangbare onderzoek bestond uit drie fasen. Een bewoner die zijn huis wilde isoleren moest een quickscan doen, gevolgd door een ecologisch onderzoek, om vervolgens een vergunning aan te vragen, dat kost veel tijd en energie. Er ontstond in 2023 nog meer verwarring rond dit onderwerp door een uitspraak van de Raad van State.”
Uitspraak Raad van Staten: Een isolatiebedrijf verspeidde een folder over het onderzoek dat ze voor het isoleren zouden gaan doen. Ze gingen een spouwmuur installeren en dan nog een rondje om het huis lopen. De Raad van Staten (RvS) floot hen terug, omdat dat onderzoek niet voldoende was. Maar zij konden niet duidelijk zeggen wat er dan wel moest gebeuren.”
De natuurvriendelijke isolatiemethode maakt onderdeel uit van de zogeheten pre-SMP (soortenmanagementplan), die een oplossing biedt voor de jarenlange periode waarin er onderzoek plaatsvindt.
Versnelling
Het normale soortenmanagementplan duurde veel te lang, alle panden binnen de gemeente moesten onderzocht worden en in kaart gebracht worden. De pre-SMP versnelt echter het proces. Tijdens het onderzoek van de normale SMP kun je de pre aanvragen. Als dat is goedgekeurd kan er meteen natuurvriendelijk geisoleerd gaan worden. Een individueel onderzoek of een vergunningprocedure is verder niet nodig.
Veel gemeenten zijn nu hiermee bezig. IIsolatiebedrijven hebben nu de kennisom natuurvriendelijk te isoleren.
Het Duurzaam Bouwloket schat in dat de extra kosten voor het natuurvrij maken van de woning gemiddeld tussen de € 350,- en € 750 liggen. Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van de woning.
Oplossing
De Overheid wil de pre-SMP landelijk gaan inzetten omdat dat de beste oplossing is om de isolatieopgave en dierenbescherming te combineren.
Huiseigenaren kunnen nu een natuurvriendelijk isolatiebedrijf inschakelen om de werkzaamheden uit te voeren en hoeven geen jaarrond onderzoek meer te doen.
Aanvragen gratis offerte bij: een natuurvriendelijk isolatiebedrijf uit uw regioSubsidie isolatie